LA NOVA DIMENSIÓ DE LA DIGITALITZACIÓ

Què tenen en comú Gerard Piqué i Lebron James  amb el reconegut dissenyador americà Beeple i el fundador de Twitter Jack Dorsey? La resposta és NFT, l’acrònim anglès dels tokens no fungibles.
Gerard Piqué ha estat notícia els darrers dies perquè comercialitzarà un conjunt de selfies amb la seva imatge a través de la plataforma Sorare. Un vídeo de Lebron James realitzant una esmaixada va ser venut per 208.000 dòlars a la plataforma NBA Top Shot. Per la seva banda, Beeple va establir un nou rècord mundial en vendre l’obra d’art digital Everydays: The First 5.000 Days per 69 milions de dòlars. I Jack Dorsey va vendre la seva primera piulada a Twitter per 2,9 milions. Gràcies als NFT tots ells han pogut transformar i vendre actius que, fins no fa massa, no es creien comercialitzables.
Però que són els tokens o NFT? En essència es tracta de la representació d’un actiu tangible o intangible al qual acabem conferint un valor. De fet, no és res de nou, és una pràctica habitual des de fa segles en formats no digitals. L’or, per exemple, té valor perquè les persones li n’acabem conferint. La forma de funcionar dels tokens s’assimila al que succeeix amb els col·leccionistes de monedes, segells, obres d’art, inclús d’edicions especials de còmics. El seu valor ve determinat perquè una persona està disposada a pagar per adquirir la propietat d’aquella peça.

Podríem dir que ens trobem davant l’evolució digital de la forma de fer del col·leccionisme, on el que s’acaba comercialitzant pot ser un vídeo, una fotografia, una obra d’art digitalitzada o el primer comentari aparegut en una determinada xarxa social.
Tots sabem que només hi ha un exemplar autèntic de l’autoretrat de Van Gogh. També sabem que circulen infinitat de còpies de la mateixa obra. És difícil determinar el valor de cadascuna de les còpies. No sabem quantes n’hi ha, ni qui les ha fet, tampoc si són còpia d’una còpia o de l’original. La tecnologia actual permet digitalitzar el quadre a resolucions molt per sobre del que l’ull humà és capaç de percebre.
Què passaria si es realitzés una única còpia digital del quadre, i mitjançant la tecnologia NFT poguéssim saber amb certesa absoluta que estem davant la primera versió digital de l’original del quadre? Doncs que moltes persones estarien disposades a pagar molts diners per ser els únics propietaris d’aquella còpia única certificada.

En essència, tota aquesta disrupció ha estat possible gràcies a dos factors. En primer lloc, a l’evolució tecnològica que avui dona seguretat, transparència i simplicitat a tot aquest procés. En segon lloc, que les persones conferim valor a nous productes digitals i a l’exclusivitat que representen. És un fet inqüestionable que les noves generacions cada cop són més digitals, i que observar el món des de la digitalització dona una perspectiva i un valor a les coses (als actius) totalment diferent al que fins ara érem capaços d’imaginar.
La irrupció dels NFT no acabarà en la comercialització d’actius digitals. Tindrà moltes més aplicacions. Acabarà provocant una transformació en sectors com ara l’educació, la cultura i l’oci. Imaginem que senzill seria per a les empreses poder validar les titulacions dels treballadors si les escoles lliuressin un token cada vegada que s’obté un determinat grau. O fins i tot, l’impacte que tindria en la venda d’entrades fraudulentes si els espectacles utilitzessin aquesta tecnologia.

Tot és molt nou, i com tot el desconegut, genera dubtes. De ben segur encara ha d’evolucionar molt, i mentiria si digués que sé com ho farà. Però del que sí estic segur és que no desapareixerà i que, d’una manera o una altra, es consolidarà com una forma més de fer transaccions, d’estalviar i de gaudir.  Estic segur que els pròxims mesos en sentirem a parlar molt més. Només hem d’agafar l’exemple de l’art per entendre que cap sector econòmic és aliè a la revolució digital.
Les noves generacions ho demanden. Andorra sembla que vol participar d’aquesta nova realitat.  L’entrada a tràmit parlamentari de la proposició de llei d’actius digitals n’és una mostra. Farem bé de tenir una mentalitat oberta i mirar més enllà de les criptomonedes i altres actius financers, i entendre l’oportunitat que representen els NFT.

 

Josep Maria Missé
Soci de Giraffe Strategy